ADD ANYTHING HERE OR JUST REMOVE IT…

Blog

Great Mullein, de Koningskaars

Wat is Mullein?

Great Mullein (Verbascum thapsus) is een hoge plant die bekend staat om zijn fluwelen bladeren. De plant kan 2 meter of hoger groeien en produceert mooie gele bloemen. Hij komt voornamelijk voor op open onbewerkt land, langs de weg en in de duinen. In andere delen van Nederland is deze plant zeldzaam.

De Nederlandse vertaling van de plant is “Koningskaars”. Deze plant was vroeger een zeer heilige plant. Met behulp hiervan kon men tovenarij afwenden. In de Middeleeuwen gaf men de plant de koninklijke naam om de waardigheid ervan aan te duiden.

Van oudsher wordt de koningskaars gebruikt als thee maar soms ook als wierook.

Waar is Great Mullein goed voor?

Great Mullein is heel goed als thee te gebruiken voor de luchtwegen en de keel, maar heeft tegelijkertijd een gezonde invloed op de weerstand! Een erg goed kruid om in de herfst en wintermaanden te gebruiken. Koningskaars maakt namelijk vastzittend slijm los. De saponinen in deze plant spelen daarbij een hoofdrol. De slijmstoffen zorgen voor een verzachtende werking op de slijmvliezen. Ook heeft de plant een ontstekingsremmende werking. Al deze werkingen bij elkaar maakt het een hoest dempend natuurmedicijn.

Behalve de medicinale werking van Great Mullein had ze ook een cosmetische functie. Een aftreksel van deze plant werd vroeger gebruikt om het haar een tintje lichter te maken. 

Dosering & gebruik

Doe de thee in een kopje (het liefst met een theezeef) en overgiet dit met kokend water. Laat de thee eerst 5 minuten trekken. Maximaal twee tot drie kopjes per dag warm of koud drinken. Voeg eventueel honing toe voor de smaak.

Gebruik ongeveer 2 tot 4 gram per dag

Interesse in Great Mullein? Klik dan hier!

Lees veder

Gratis verzending vanaf besteding van €20,- in Nederland en €30,- in België

Sign in

No account yet?

Start typing to see products you are looking for.