Toont alle 6 resultaten

Alles over waterpijpen; wat een waterpijp is, hoe het werkt en hoe je het gebruikt

Wat is een waterpijp?

Een waterpijp, ook wel shisha of hookah genoemd, is een apparaat waarmee je shisha tabak, steam stones of kruidenmengsels kan roken. In Nederland wordt een waterpijp vooral gebruikt onder de jongeren. Het wordt dan ook gezien als een sociale activiteit. In landen zoals Egypte wordt de waterpijp op een traditionele manier gebruikt. Dit in plaats van tabak roken.

Een shisha wordt vaak thuis gebruikt, maar ook in speciale shisha-lounges. Er zijn enorm veel soorten rookwaar voor de shisha. Zowel producten met als zonder tabak. 

Hoe werkt een waterpijp?

Het glazen reservoir dient te worden gevuld met water, en wel zover dat de metalen schacht ongeveer 2 centimeter onder water komt. Daarna wordt het rookwaar in de kop gelegd. Hierover wordt aluminiumfolie geplaatst en daarboven wordt een kooltje geplaatst. Door aan het mondstuk van de slang te zuigen, wordt er lucht door de kom getrokken. Hierdoor ontstaat er rook in de vaas, die vervolgens opgezogen kan worden en in de mond en longen terecht komt. De hitte van het kooltje wordt door de kom getrokken, waardoor de tabak alleen verhit wordt en dus niet verbrandt. Doordat het water in de vaas de rook verkoelt, wordt er een zachte/koude rook geïnhaleerd.

Hoe krijgt je waterpijp veel rook?

Je kunt meer vloeistoffen in je waterpijp doen dan alleen water. De vloeistof die je gebruikt kan invloed hebben op de hoeveel rook in je shisha. Je kunt bijvoorbeeld een deel van het water vervangen door melk. Hierdoor krijg je meer rook in de waterpijp dan wanneer je alleen water in de shisha doet. Je kunt ook van tevoren je vaas of shisha slang in de vriezer leggen of ijsklontjes aan het water toevoegen. Dit zorgt ook voor meer rook in de waterpijp. Ook zorgt het daarnaast voor koele rook, waardoor je gemakkelijker meer rook kunt inhaleren. 

Hoe moet je een waterpijp roken?

Als je voor een eerste keer waterpijp wilt roken, kan het best ingewikkeld zijn. Hoe moet je een waterpijp roken? Je hebt namelijk verschillende manieren van het inhaleren van rook uit een waterpijp. 

Een sigaret rook je over je longen. Je zuigt eerst aan de sigaret en daarna inhaleer je de rook zodat het in je longen terecht komt. Bij een shisha gaat dat net iets anders. In tegenstelling tot een sigaret kun je veel harder zuigen bij een shisha. De beste manier om shisha te roken is door stevig aan de slang te zuigen. Je hoort dan ook een bubbel geluid van het borrelende water. 

Na een flinke teug van de shisha hoef je niet meer te inhaleren, zoals je dat doet bij een normale sigaret. Doordat je zo hard zuigt, vullen je longen zich direct al met de rook van de waterpijp. Het is alsof je gewoon erg diep inademt, waarna je weer rustig uit kunt ademen. 

Hookah Shisha Man Rookt